U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Gerelateerde afbeelding

Beste tuinvrinden,

Afgelopen tijd kreeg het bestuur om eens na te denken over een AED voor op ons complex. Tijdens de laatste ALV is er na stemming besloten dat we als bestuur gaan onderzoeken of dit een haalbare kaart is. Maar eerst zetten we een paar dingen op een rij voor als het niet helemaal duidelijk is wat een AED doet, wie hem bedient, wat de kosten zijn, etc.

Veel informatie vind je bijvoorbeeld op de site van de Hartstichting. Hier een klein gedeelte, maar op hun site staat echter veel meer.

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.

Wat doet een AED?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. Een AED is dan nodig om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

AED bedienen

Een AED bevat 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer moet plakken. Als dat gebeurd is analyseert de AED het hartritme en je krijgt precies te horen wat je moet doen: doorgaan met reanimeren of op de knop drukken om een schok toe te dienen.

De AED geeft geen schokopdracht als het hart echt stil staat of als iemand bewusteloos is, maar het hart goed functioneert.

Wellicht zijn er al mensen onder de leden die er een kunnen bedienen. Dat horen wij graag, en ook wat uw ervaringen met een AED zijn. Maar er worden natuurlijk ook cursussen gegeven. Die zijn er al vanaf €25,00 voor een online cursus met certificaat en loopt door naar ca. €100,00.

Wie mag een AED bedienen?

Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

Kopen van een AED

Alle AED's die je in Nederland koopt hebben een CE-keurmerk en zijn veilig en betrouwbaar. Een AED kan verschillen in gebruikersgemak. Bedenk wat voor jou belangrijk is en vergelijk het aanbod van leveranciers.

Over de kosten kun je verschillende kanten op. Op internet worden er regelmatig AED’s te koop aangeboden. Deze komen bijvoorbeeld uit faillissementen of zijn niet meer nodig. Deze dienen uiteraard wel gekeurd te worden.

Dan bestaan de mogelijkheid om via BuurtAED en een crowdfunding (inzamelactie) een AED bij elkaar te sparen. Philips doneert een gedeelte, de rest moeten (buurt) bewoners of in dit geval de leden bij elkaar sparen.

Bij ons hoeft de AED niet in een buitenkast te hangen, dat spaart kosten, maar een AED in een buitenkast kan aangemeld worden bij STAN en zo nog breder ingezet.

Verder is daar de kous niet mee af; er is periodiek onderhoud zoals accu’s of batterijen, elektrodes en keuringen. Je kunt hier ook een servicecontract voor afsluiten. De kosten hiervan verschillen per merk AED, uitvoering, leverancier en service aanbieder.

Wat de voor en tegens ook zijn van een AED, bedenk dat als je er één leven mee zou redden is dat al onbetaalbaar, en de opgedane ervaring kun je ook in de dagelijkse leven gebruiken, want er hangen er genoeg op openbare plekken.

Het plan is om zoveel mogelijk informatie in te winnen en dit dat weer aan de leden voor te leggen.

Heeft u zelf ideeën laat dit dan weten en we nemen het mee.

Het bestuur.